Skip to content
hintergrund bild

Blog

Pokládka dlažby podľa profesionálov

Pokládka dlažby fotonávod Murexin

Pokládka dlažby či obkladu si vyžaduje dôkladné znalosti materiálov a technologických postupov, skúsenosti a precíznosť. Na prvý pohľad sa môže zdať, že je to jednoduchý proces, ale sú to práve detaily, ktoré robia zásadný rozdiel v kvalite a trvanlivosti výslednej realizácie. Profesionáli vedia, ako správne pripraviť podklad, zvoliť správne lepidlo a zabezpečiť dokonalú rovinnosť a pevnosť dlažby, čím minimalizujú riziko prasklín, nerovností alebo ďalších problémov, ktoré môžu vzniknúť pri neodbornej realizácii.

Základné kroky pri kladení dlažby

Príprava podkladu

Aby bola dlažba stabilná a vydržala dlhodobo bez poškodenia je kľúčové, aby bol podklad rovný, čistý a pevný. Prípadné nerovnosti by mali byť vyrovnané pomocou nivelačnej stierky. Podklad musí byť tiež suchý, preto je dobré vopred overiť vlhkosť materiálu, najmä pri nových stavebných konštrukciách.

Voľba správneho materiálu

Výber dlažby je jedným z dôležitých rozhodnutí, a to najmä z vizuálneho hľadiska. A potom je tu voľba lepidla a škárovacej hmoty. Výber správneho lepidla na obklady a dlažbu je kľúčovým krokom, ktorý môže výrazne ovplyvniť konečný výsledok každej realizácie.

Hoci sa môže zdať, že všetky lepidlá sú podobné, v skutočnosti sa líšia v rôznych vlastnostiach, ako je pevnosť, flexibilita, odolnosť voči vode či teplotným zmenám. Preto je dobré vybrať si lepidlo, ktoré bude optimálne pre vaše potreby – a to tak z hľadiska kvality a technických požiadaviek, ako aj ceny.

Lepidlo musí byť prispôsobené typu dlažby, podkladu aj prostrediu. Pri použití správneho lepidla znížite riziko prasklín či oddeľovania obkladových prvkov od podkladu. Pri následnom škárovaní je potrebné dbať na to, aby ste si vybrali škárovaciu hmotu, ktorá je odolná voči vlhkosti, obzvlášť v kúpeľni alebo kuchyni.

Pri škárovaní obkladov a dlažby existujú určité zásady a pravidlá, ktoré sa týkajú šírky škár v závislosti od veľkosti obkladového prvku. Ich dodržanie je zárukou funkčnosti a trvanlivosti zaškárovaného povrchu. 

Nezabudnite na hydroizoláciu

Pri pokládke dlažby v miestnostiach, kde zvyčajne býva zvýšená vlhkosť ako sú kúpeľne, kuchyne, práčovne alebo sprchové kúty, nesmiete zabudnúť na hydroizoláciu. Jej úlohou je zabrániť prenikaniu vody do podkladu. Ak zanedbáte hydroizoláciu, voda môže presakovať cez škáry alebo drobné trhliny v dlažbe, čím poškodí nielen dlažbu a podklad, ale môže mať dopad aj na susedné miestnosti. Chýbajúca alebo zle zrealizovaná hydroizolácia je častokrát príčinou objavenia sa plesní, a to zvlášť v kúpeľniach a sprchových kútoch, kde je riziko presakovania vody vysoké. Hydroizolačnú vrstvu je potrebné realizovať ešte pred pokládkou dlažby či obkladu.

Izolačná podložka AE100

Tip na produkt Murexin:

Vyššia kvalita a väčšia istota za kratší čas! 

Izolačná a zosilňujúca podložka AE 100 je vodotesná, pnutie prenášajúca, flexibilná, alkáliám odolná podložka so schopnosťou premostenia trhlín a izolovania povrchov proti vode. Má univerzálne použitie ako zabudovaná hydroizolácia a spevňujúca podložka pod obklady, dlažby, obkladové platne a dlaždice z prírodného kameňa v interiéri aj exteriéri. Je zvlášť vhodná na rýchle zaizolovanie a následný postup prác pri obkladaní. Zabezpečuje rovnomernú hrúbku vrstvy bez oslabených miest!

Izolačná podložka AE100

Pokládka dlažby a škárovanie

  • Pri samotnej realizácii je kľúčová presnosť.
  • Dlažbu ukladajte na vrstvu lepidla a jemne ju pritlačte. 
  • Dávajte pozor na to, aby medzi jednotlivými dlaždicami boli rovnomerné škáry, ktoré môžete zabezpečiť pomocou škárovacích krížikov. 
  • Pravidelne kontrolujte vodováhou rovnosť povrchu, aby ste sa vyhli nežiaducim nerovnostiam. 
  • Po položení dlažby počkajte kým lepidlo dostatočne zaschne (podľa pokynov výrobcu lepidla). 
  • Potom začnite so škárovaním, teda vyplňovaním medzier medzi dlaždicami. 
  • Použite škárovaciu hmotu, ktorá bude kompatibilná s dlažbou a priestorom, v ktorom ju realizujete.

Postup kladenia obkladu a dlažby

Nanášanie hydroizolácie Murexin

1. Nanesenie lepiacej malty

Na zrealizovanú hydroizoláciu naneste zubovým hladidlom Pružnú lepiacu maltu KGX 65 alt. Lepiacu maltu KGX 45.

Lepenie obkladu_Murexin

2. Nalepenie obkladu/dlažby

Do takto nanesenej lepiacej malty postupne nalepte obklad/dlažbu.

Škárovanie obkladu Murexin

3. Škárovanie obkladu/dlažby

Po dostatočnom vytvrdnutí lepiacej malty obklad vyškárujte. Škárovaciu maltu FM 60 FLEX nanášajte vždy pod 45° uhlom na škáry.

Umytie podkladu - lepenie dlažby Murexin

4. Umytie obkladu/dlažby

Po vyškárovaní a čiastočnom zaschnutí škárovacej malty obklad umyte čistou vodou.

Pokládka dlažby - čistenie podkladu

5. Očistenie povrchu

Po zaschnutí škárovacej malty obklad dôkladne poumývajte čistou vodou a prípadné zvyšky škárovacej malty odstráňte Kyselinovým čističom SR 30.

Oblepenie maskovacou páskou

6. Oblepenie maskovacou páskou

Spoje stena-stena a stena-podlaha oblepte maskovacou páskou a natlačte do nich Škárovací povraz.

Pokládka dlažby - silikónovanie

7. Silikónovanie

Do škár dôkladne natlačte Sanitárny silikón SIL 60.

Odstránenie prebytočného silikonu - pokladka dlažby

8. Odstránenie prebytočného silikónu

Pomocou vhodného nástroja spoj zahlaďte a odstráňte prebytočný silikón.

Odstránenie maskovacej pásky

9. Odstránenie pásky

Ihneď po zahladení silikónového tesnenia odstráňte maskovaciu pásku.