Skip to content
hintergrund bild

Blog

Aktuálne trendy v škárovaní – Estetika verzus životnosť!

Škárovacia hmota - škárovanie - aktuálne trendz Murexin

Škárovanie obkladov a dlažby je, pre väčšinu zákazníkov, najmä o výbere materiálu a farebného odtieňa škárovacej hmoty. V súčasnosti sa však veľa hovorí aj o šírke škáry a v hitparáde šírky škár aktuálne vyhráva čo najužšia škára. Častokrát sa ide až na hranu technických možností daného materiálu. Čo by ste mali vedieť, kým aj vy podľahnete týmto módnym trendom?

Je pravdou, že užšie škáry napomáhajú dosiahnuť jemnejší a jednoliaty vzhľad škárovanej plochy, zatiaľ čo širšie škáry môžu zvýrazniť jednotlivé obkladové prvky a vytvoriť výraznejší vzor. Je len na nás čo sa nám páči, mali by sme sa však zaujímať aj o to, čo je technicky možné, a za akú cenu.

Zásady a pravidlá škárovania

Pri škárovaní obkladov a dlažby existujú určité zásady a pravidlá, ktoré sa týkajú šírky škár v závislosti od veľkosti obkladového prvku. Ich dodržanie je zárukou funkčnosti a trvanlivosti zaškárovaného povrchu.

Všeobecne platí, že pre malé obklady (do 10×10 cm) sa používajú škáry od 1,5 do 3 mm. Pre stredne veľké obklady (do 30×30 cm) sa obvykle používajú škáry od 3 do 5 mm, ktoré umožňujú dostatočnú flexibilitu na pohyb obkladov pri zmene teploty a vlhkosti. Pre veľké obklady (nad 30×30 cm) sa odporúčajú ešte širšie škáry, zvyčajne od 5 do 10 mm. Väčšie obklady totiž potrebujú širšie škáry na kompenzáciu väčších rozmerových zmien a pohybov.

Okrem veľkosti obkladových prvkov, sú tu aj ďalšie situácie, kedy je z technického hľadiska potrebná širšia škára. Patrí tu škárovanie prírodných materiálov, či škárovanie v prostredí s veľkými zmenami teploty alebo vlhkosti.

Veľkosť obkladu v cmŠírka škáry v mm
10×101,5 – 3
Do 30×303 – 5
Nad 30×305 – 10

Trendy v škárovaní

V súčasnosti dominujú v oblasti škárovania určité módne trendy a užívateľské preferencie, ktoré kladú požiadavky na čo najužšie škáry. Nepozerá sa pritom na rozmery obkladových prvkov alebo prostredie, v akom budú použité. Bežnou požiadavkou zákazníkov sa stávajú škáry so šírkou iba 0,5 mm, čo podčiarkuje moderný a elegantný vzhľad každého priestoru.

Škára so šírkou 0,5 mm je veľmi úzka škára a jej realizácia predstavuje veľkú výzvu. Bežné cementové ani epoxidové škárovacie hmoty nemusia byť vhodné pre takéto úzke škáry, a preto je častokrát potrebné zvážiť špecifické riešenia a postupy, ako napríklad použitie bezškárovej techniky. Pri požiadavke na veľmi úzke škáry sa často používajú techniky, kde škárovacia hmota nie je vôbec použitá a spoje sú zabezpečené len adhéziou a presným uložením obkladov. Možnosťou je použitie rektifikovaných obkladov, ktoré majú presne zrezané hrany, čo zaručuje rovnaký rozmer všetkých kusov dlažby a obkladu v balení. Takéto obklady sú navrhnuté pre minimálne škáry a môžu byť položené s veľmi malými medzerami.

Nezanedbateľným aspektom je použitie kvalitného lepidla a tenkovrstvového systému na lepenie obkladov, ktoré môžu pomôcť vytvoriť podmienky pre minimálne šírky škár.

KGX 65 lepiaca malta | Murexin

Tip na produkt

Rozotiera sa ako maslo, drží ako Murexin

Flexibilná, zušľachtená, vode a mrazu odolná, prášková, hydraulicky tuhnúca Pružná lepiaca malta KGX 65 s Murexin hybridnou technológiou, ktorá výrazne zlepšuje jej spracovateľské a mechanické vlastnosti, je určená na použitie v interiéri aj exteriéri, a to na flexibilné lepenie najrôznejších typov keramických obkladov a dlažby, platní, jemnej kameniny, a to aj pri zvýšenom statickom a tepelnom zaťažení. Po spracovateľskej stránke zaujme výrazne lepšou spracovateľnosťou.

Pružná lepiaca malta KGX 65

Realizácia úzkych škár – Ako dosiahnuť perfektné výsledky

Čo sa týka samotnej realizácie veľmi úzkych škár, popri vysokej presnosti je dôležitá aj veľká zručnosť. Profesionálni obkladači so skúsenosťami s takýmito projektami budú schopní dosiahnuť lepšie výsledky. Samozrejme, netreba zabúdať na použitie vhodných nástrojov. Škáry so šírkou 0,5 mm sú veľmi náročné nielen na realizáciu, ale aj na údržbu, preto je dôležité zhodnotiť všetky faktory a zvážiť, či je takáto šírka škáry skutočne nevyhnutná pre daný projekt.

Cementová verzus epoxidová škárovacia malta

Životnosť zaškárovaných povrchov závisí od použitého materiálu škárovacej hmoty. Cementová škárovacia hmota sa bežne používa pri najrozličnejších realizáciách. Pri správnej realizácii a údržbe môže vydržať 10-15 rokov alebo aj viac.

Je dôležité pravidelne kontrolovať a udržiavať škáry, pretože cementová hmota môže byť citlivá na praskanie a opotrebovanie, najmä v prostredí s vysokou vlhkosťou. V prípade použitia cementovej škárovacej hmoty sa všeobecne doporučuje minimálna šírka škáry 1,5-2 mm. Pri niektorých špeciálnych cementových škárovacích maltách môže byť táto hodnota menšia, závisí to na konkrétnom výrobcovi.

Škárovacia malta FM 60 FLEX

Tip na produkt:

Pre dokonale zaškárované povrchy

Prášková, vode a mrazu odolná, veľmi jemná Škárovacia malta FM 60 FLEX s výrazným vodoodpudivým efektom, výbornou oteru odolnosťou a s výrazne redukovaným množstvom prachových častí sa vďaka prepracovanej receptúre veľmi ľahko spracováva a vytvára farebne rovnomerné škáry.

Je určená na škárovanie keramických obkladov a dlažieb, mozaiky, jemnej kameniny na podlahách a stenách vo vlhkých priestoroch, na balkónoch, terasách a pod.


Epoxidová škárovacia hmota je odolnejšia voči chemikáliám, škvrnám a vode, čo ju predurčuje ako ideálny produkt do náročnejšieho prostredia ako sú kuchyne, kúpeľne alebo komerčné priestory. Jej trvanlivosť môže byť aj 20-30 rokov. Epoxidové materiály sú veľmi pevné a pružné, čo umožňuje ich použitie v užších škárach bez rizika praskania alebo vypadávania.

 Epoxidová škárovacia malta FMY 90

Tip na produkt

Mimoriadne odolná škára

Vodotesná, mrazuvzdorná, baktériám odolná, dvojzložková Epoxidová škárovacia malta FMY 90
je vhodná na použitie v interiéri aj exteriéri na škárovanie keramických obkladov, dlažieb, obkladových dosiek, mozaiky a jemnej kameniny na stenách a podlahách.

Ideálna je do potravinárskych prevádzok, prevádzok so zvýšeným namáhaním vodou (aj agresívnou), rastlinnými a živočíšnymi tukmi alebo chemikáliami.

Vhodná je aj do nádrží s pitnou vodou a možno ju použiť aj na lepenie dlaždíc rôzneho druhu či na vyrovnanie podkladu. Je vhodná pre šírku škáry do 10 mm.

Čo ovplyvňuje životnosť zaškárovaných povrchov?

  • Kvalita realizácie
  • Pravidelná údržba a čistenie škár
  • Prostredie použitia
  • Kvalita obkladových prvkov


Na životnosť zaškárovaných povrchov má vplyv aj kvalita realizácie. Správne miešanie, nanášanie a vytvrdzovanie škárovacej hmoty zabezpečia jej optimálnu pevnosť a odolnosť. Je dôležité dodržiavať odporúčania výrobcu a používať vhodné nástroje.

Pravidelná údržba a čistenie škár predlžujú ich životnosť. Používanie vhodných čistiacich prostriedkov a pravidelné odstraňovanie nečistôt a plesní zabraňuje degradácii škárovacej hmoty. Rovnako kontrola a oprava malých poškodení v škárach pomáha predchádzať väčším problémom a predlžuje celkovú životnosť zaškárovaného povrchu.

Trvanlivosť zaškárovaných povrchov je ovplyvnená aj prostredím, v ktorom sú použité. V exteriéroch alebo vlhkých priestoroch (napr. kúpeľne, bazény) môžu škáry podliehať rýchlejšiemu opotrebeniu. V takýchto prípadoch je vhodné použiť odolnejšie škárovacie hmoty.

A, v neposlednom rade, aj kvalita obkladových prvkov ovplyvňujú trvanlivosť škár. Kvalitné obklady a dlažby s nízkou nasiakavosťou pomáhajú udržiavať škáry v dobrom stave.

Väčšina výrobcov obkladov a škárovacích hmôt poskytuje odporúčania ohľadom minimálnej a maximálnej šírky škár pre svoje produkty. Tieto odporúčania by mali byť vždy dodržané.
Dôležité sú tiež správna príprava povrchu a dôsledná realizácia pre dosiahnutie optimálnych výsledkov. Dodržiavaním týchto faktorov môžu zaškárované povrchy vydržať mnoho rokov bez potreby výrazných opráv alebo renovácií.