Skip to content
hintergrund bild

Blog

Lepidlo na dlažbu – Vyberte si to správne lepidlo!

Lepidlo na dlažbu - využitie | Murexin

Výber správneho lepidla na obklady a dlažbu je kľúčovým krokom, ktorý môže výrazne ovplyvniť konečný výsledok vášho projektu. Hoci sa môže zdať, že všetky lepidlá sú podobné, v skutočnosti sa líšia v rôznych vlastnostiach, ako je pevnosť, flexibilita, odolnosť voči vode či teplotným zmenám. Preto je dobré vybrať si lepidlo, ktoré bude optimálne pre vaše potreby – a to tak z hľadiska kvality a technických požiadaviek, ako aj ceny. 

Stačí si správne vybrať!

Každý projekt je iný a vyžaduje si špecifické riešenie. Ak pokladáte dlažbu v kúpeľni, kde je vysoká vlhkosť, budete potrebovať iný druh lepidla ako pri pokládke dlažby v suchom interiéri. Vonkajšie plochy, ktoré sú vystavené teplotným výkyvom, si vyžadujú flexibilnejšie lepidlo, rovnako ako podklady s podlahovým vykurovaním.

Ďalším faktorom je ekonomika. Nemá zmysel investovať do najdrahšieho lepidla, ak to pre váš projekt nie je nevyhnutné. Na druhej strane, lacnejšie lepidlo, ktoré nezodpovedá technickým požiadavkám, môže viesť v budúcnosti k problémom ako je praskanie dlažby alebo jej odlupovanie od podkladu.

Častou voľbou je flexibilné lepidlo, ktoré mnohí považujú za univerzálne riešenie, s ktorým nič nepokazia. Tu však treba dbať na technické parametre konkrétneho produktu, pretože nie všetky lepidlá označené ako „flex“ sú naozaj flexibilné a vhodné pre všetky typy realizácií.

Úspešný príbeh Pružnej lepiacej malty KGX 65 pokračuje! 

Začiatkom stavebnej sezóny sme na trh uviedli lepidlo na obklady a dlažby triedy C2 TE S1, ktoré je založené na Murexin Hybrid Technology. Táto inovatívna technológia v oblasti stavebných materiálov kombinuje najlepšie vlastnosti aktívnych plnív a špeciálne vybraných prísad. Výsledkom je flexibilná, zušľachtená, vode a mrazu odolná, prášková, hydraulicky tuhnúca Pružná lepiaca malta KGX 65 , ktorá výrazne zlepšuje spracovateľské a mechanické vlastnosti, je určená na použitie v interiéri aj exteriéri na flexibilné lepenie najrôznejších typov keramických obkladov a dlažby, platní, jemnej kameniny, a to aj pri zvýšenom statickom a tepelnom zaťažení.

Príbeh úspešnej inovácie v oblasti lepidiel na obklady a dlažby má svoje pokračovanie. Tým je nové lepidlo triedy C2 TE z produktovej rady MUREXIN KGX pod označením Lepiaca malta KGX 45. Podľa označenia triedy je veci znalým jasné, že nejde o flexibilné lepidlo, avšak táto nová lepiaca malta ponúka spracovateľovi všetky benefity lepiacej malty s Murexin Hybrid Technology:

  • výbornú spracovateľnosť
  • výnimočne jednoduchú a bezpečnú realizáciu
  • záruku výkonu aj v náročných podmienkach (prostredí)
  • odolné a dlhotrvajúce spojenie medzi obkladovými prvkami a podkladom
  • optimalizovanú účinnosť

Ako si teda vybrať správne lepidlo na dlažbu?

Jednoducho povedané, lepidlo triedy C2 TE S1 je skvelé na náročnejšie realizácie, kde sa vyžaduje vysoká flexibilita a odolnosť, napríklad pri veľkoformátovej dlažbe alebo vonkajších plochách, ktoré sú vystavené teplotným zmenám. No pre mnohé bežné aplikácie, ako napríklad klasické obklady v interiéri, je lepidlo triedy C2 TE úplne postačujúce. Toto lepidlo poskytuje vynikajúcu priľnavosť a odolnosť, a zároveň je ekonomickejšou voľbou. 

Trieda C2 TE: Vysoká pevnosť a dobrá spracovateľnosť 

Lepidlá triedy C2 TE sú cementové lepidlá s vysokou pevnosťou (C2), predĺženým časom otvorenia (E) a so zníženým sklzom (T). Tieto lepidlá sú vhodné na lepenie rôznych druhov obkladov a dlažby.

Hlavné vlastnosti lepidiel C2TE:

  • Vysoká pevnosť: Lepidlá C2 TE majú vysokú priľnavosť, čo zabezpečuje pevné a trvanlivé spojenie dlažby s podkladom.
  • Predĺžený čas otvorenia: Lepidlá tejto triedy poskytujú dlhší čas na lepenie dlažby po nanesení lepidla na podklad. To je výhodné pri práci na väčších plochách alebo pri zložitejších vzoroch.
  • Znížený sklz: Vďaka zníženému sklzu sú lepidlá C2 TE ideálne na vertikálne povrchy, kde by iné lepidlá mohli spôsobiť posun obkladových prvkov pred zatvrdnutím.
Lepiaca malta na dlažbu a obklady KGX 45 Murexin

Lepiaca malta KGX 45

  • výborná spracovateľnosť
  • minimálny sklz
  • vysoká prídržnosť
Pozrieť produkt

Trieda C2 TE S1: Extra flexibilita pre náročné podmienky

Lepidlá triedy C2 TE S1 majú rovnaké základné vlastnosti ako lepidlá C2 TE, no obsahujú polyméry, ktorým „vďačia“ za extra flexibilitu (S1). Táto flexibilita je kľúčová pri aplikáciách, kde sa očakávajú pohyby alebo napätia v podklade, ako napríklad v prípade podlahového kúrenia alebo na vonkajších plochách, ktoré sú vystavené teplotným výkyvom.

Hlavné vlastnosti lepidiel C2 TE S1:

  • Extra flexibilita: Polyméry v lepidlách C2 TE S1 zvyšujú ich schopnosť absorbovať pohyby a napätia, čím predchádzajú vzniku prasklín alebo oddeleniu dlaždíc od podkladu.
  • Vhodné na podlahové kúrenie: Vďaka flexibilite sú ideálne na podlahy s podlahovým vykurovaním, kde sa teploty môžu meniť a podklad môže expandovať a kontrahovať.
  • Odolnosť voči vonkajším podmienkam: Lepidlá C2 TE S1 sú vhodné aj na vonkajšie použitie, pretože odolávajú teplotným zmenám a poveternostným vplyvom.
KGX 65 lepiaca malta | Murexin

Pružná lepiaca malta KGX 65

  • pružná
  • výborná spracovateľnosť
  • univerzálne použiteľná

Rozotiera sa ako maslo, drží ako MUREXIN!

Pozrieť produkt